Tips för att bli bra på sportfotografi

Om du vill bli en bättre fotograf vid sportevenemang krävs en annan typ av förståelse. Du ska nu få ta del av fyra olika tips som kommer att göra dina bilder bättre.

Förbered dig på att använda hög ISO

Skulle du använda dig av automatiska inställningar på kameran behöver du inte göra något åt inställningarna. Om du däremot väljer att använda manuell och hög ISO, påverkar du ljuskänsligheten på kameran men också kornigheten i bilden. Professionella sportfotografer använder sig av högre slutarhastighet, vilket ger dem större chans till bättre bilder. Om du ska ta bilder nattetid behöver du ha en snabbare slutare än vad din lins är anpassad för. För att jämna ut detta ökar du ISO-värdet på kameran. På nyare kameror finns en automatisk funktion för detta vilket gör inställningarna lättare, men funktionen bör användas varsamt. Kvaliteten av bilderna du får beror mycket på vilken kamera du använder dig av.

Anpassa dig till omgivningen

Denna punkten kan framstå som en självklarhet men glöms lätt bort i stundens hetta – kom alltid ihåg var du är någonstans och hur omgivningen ser ut! Under en fotbollsmatch kan exempelvis kortsidan vara en bra för att fånga bra bilder medan långsidan i regel är svårare. Du bör också vara beredd på att ta bilder högt upp om du har en lins med mindre brännvidd.

bild med rörelseoskärpa

Använd lång slutartid

Med lägre slutarhastighet kan du till exempel fånga bilder på den perfekta golfsvingen. Till det får du också en bra konturbild som ger bilden en ökad intensitet. Professionella fotografer från välkända fotobyråer använder sig av denna teknik för att skapa rena bakgrunder och mer energi till bilderna. Att fota i 1/100 sekund eller 1/80 sekund, tillåter objektet att vara i fokus och skarpt samtidigt som bakgrunden blir suddig. Kort och gott bör du ha koll på, och kunna kombinera, följande faktorer.

  • ISO-värde
  • Bländarvärde
  • Slutartid

Undvik att använda blixt

Oavsett om du fotograferar professionellt eller inte, måste du alltid se till att följa sportevenemangets regler gällande fotografering. Generellt är det ofta förbjudet att fotografera med blixt då denna kan distrahera och göra både coach och utövarna irriterade. Det finns några undantag där blixt kan användas, som till exempel vid basket och andra typer av inomhussport. Om du fotograferar utomhussport som fotboll, bandy eller golf, ska du aldrig använda en kamera med blixt. I dessa lägen är ISO-inställningarna väldigt viktiga. Det kan hända att det vid mindre evenemang, som lokala sportevenemang, är okej att du använder dig av blixt. Du bör dock alltid höra med anordnarna och coacherna först så att ingen blir irriterad när det blixtrar under matchen.