Praktiska råd för fotograf

Har du drömmar om att jobba med fotografi? De digitala kameror har gjort det lättare att starta upp egna fotobyråer, du kommer dock behöva rätt utrustning och att hitta en bra nisch inom marknaden för att kunna sälja några bilder. Om du hittar det, är du på väg att uppfylla din dröm.

Dessvärre är det inte så enkelt som det låter och det finns stor konkurrens bland fotobyråerna, där du behöver stor talang och uthållighet för att tjäna ditt levebröd. Trots detta finns det stora möjligheter att tjäna pengar på fotografering. Du behöver vara kreativ och vidga dina vyer när det gäller att erbjuda tjänster. Till exempel kan du ha behöva skriva en bok, skaffa en egen kanal på Youtube eller erbjuda workshops för att tjäna pengar.

Ta steget från amatör- till proffsfotograf

Utgångspunkten för din fotografering måste vara att du älskar det du håller på med. Utan den passionen för fotografering kommer du aldrig att lyckas. Kom ihåg att börja långsamt och behåll ditt vanliga jobb, medan du slipar på din fotografering på fritiden. Efter ett tag kommer du märka vad som krävs och om det är möjligt att ha som jobb i framtiden. Det kan ta lång tid att bygga upp ett starkt självförtroende och du måste också ha de ekonomiska resurserna, för att ta steget från amatör till professionell fotograf.

Teknik och utrustning

Det är en fördel om du har en god förståelse för den tekniska biten inom fotografi och den affärsmässiga delen. En utbildning inom fotografi är alltid ett plus. Om du inte har det, finns det workshops där du kan lära dig från andra professionella fotografer. Många amatörer har gått från dessa utbildningar till att bli heltidsarbetande fotografer.

När du planerar att gå från hobbynivå till seriös fotograf, behöver du ha koll på vilken utrustning du bör använda dig av. Pålitlighet är det viktigaste och du har därmed inte råd att ha dåliga kameror. Även om stark utrustning inte gör dig till professionell fotograf, ger det dig mer att jobba med. Du kommer också att behöva ha en bra lins och därför är det också viktigt att ha koll på banksaldot, för att se vilka resurser du har ekonomiskt.

bra teknik och utrustning

Skapa dig ett namn i branschen

Inom fotobranschen är det inte bara dina bilders kvalitet som avgör om du får jobb eller inte. Du måste skaffa fler kontakter för att sälja mer. Ligg på och hör om du kan få jobb, och nätverka med så mycket människor så mycket du kan. Förutsatt att du gör ditt jobb väl kommer klientantalet att växa på sikt. Ditt rykte kommer vara avgörande för hur pratet går gällande dina tjänster. Ju fler rekommendationer du får, desto mer jobb kommer det att komma in. Om du skulle vara i starten av din karriär kan nätet och annonser vara en början för att komma igång. En hemsida för dina tjänster är en bra plattform och den går också att starta upp kostnadsfritt. Du kan till exempel använda dig av tjänster som WordPress och sköta den helt själv utan svårigheter.