Husdjuret – Det perfekta motivet

Publicerat 25 februari av linda

När man ska lära sig fotografera är det största problemet ofta att hitta bra motiv att träna på, särskilt om man är intresserad av sportfoto och vill fotografera motiv i rörelse. En enkel lösning är att ta sitt husdjur till hjälp.

Att fotografera djur kan verka tråkigt men är ett fantastiskt sätt att lära sig både inställningarna på kameran och olika perspektiv. Många duktiga fotografer har börjat sin karriär med att fotografera hunden hemma. Viktiga hjälpmedel innan man sätter igång är foder, leksaker och koppel, saker som man hittar i djuraffären. Söker du djuraffär i Malmö är Din Zooaffär ett bra alternativ då de har ett stort utbud och erbjuder såväl hundleksaker som fågelmat till låga priser.

Sportfoto och husdjur

fotograferat i ögonhöjdOavsett om du har en hund, katt, hamster eller kanin hemma går de bra att öva foto på. Likheterna mellan sportfoto och djurfoto är flera.

  • Motivet rör sig, det gäller att vara snabb på avtryckaren
  • Användningen av naturligt ljus, varken husdjur eller tävlande uppskattar blixt
  • Bakgrunden är sällan perfekt, utnyttja bakgrundsoskärpa
  • Perspektivet gör bilden, skapa intressanta vinklar för att liva upp bilden
  • Karaktärer, ta fram motivets personlighet för att skapa en spännande bild

Slutartid

Det bästa, och sämsta, med att fotografera djur är att de alltid rör sig. Vill du ha en fin bild att sätta i albumet kan detta vara ett bekymmer. Vill du däremot träna på slutartider är det perfekt! Precis som vid sportfoto vet man inte riktigt hur motivet ska röra sig och man lär sig fort att vara snabb på avtryckaren. En kort slutartid fryser rörelsen medan en lång skapar effektfull rörelseoskärpa. Släpp ut ditt husdjur ur buren och testa dig fram!

Ljussättning

Precis som vid all fotografering är ljuset en av de viktigaste nämnarna, skillnaden är att man vid djurfotografering inte bör använda blixt eftersom att det stressar upp ditt husdjur. För att få djuret att sitta någorlunda still, så att du kan koncentrera dig på det du ska göra, kan man använda sig av foder och leksaker.

Bländarvärde

För att inte behöva tänka så mycket på bakgrunden i ett första stadium är bakgrundsoskärpa ett bra knep. Oskärpan skapar du genom en stor bländaröppning, det vill säga ett lågt bländartal.

Perspektiv

Vinkeln du har när du fotograferar kan göra hela bilden. Grodperspektiv får ditt motiv att se stort och mäktigt ut medan fågelperspektiv får motivet att framstå som litet och oansenligt. Just vad det gäller djurfoto är tumregeln att som nybörjare alltid fota nära och i djurets ögonhöjd.