Hur fotografi kan användas

Publicerat 24 augusti av lasse

En fotoälskare kan se tusen orsaker till varför fotografering är bra, men då finns det åter tusen. Det är inte bara bilden som säger mer än tusen ord; fotograferandet är bra på mer än tusen sätt – skulle man kunna sammanfatta det med.
Finjagården i Skåne är ett behandlingshem som bland annat jobbar med behandlingsformerna KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och DBT (Dialektisk Beteende Terapi). DBT  i Skåne är en behandlingsform för de med emotionella personlighetsstörningar, medan KBT är för de med mer vanliga förutsättningar. Behandlingsformerna är dock byggda på samma bas. Vad har då detta med fotografi att göra?

Ett sätt att långsamt närma sig det som skrämmerDBT i Skåne

En sak som nog många fotografer erfarit är hur kameran blir som ett extra steg mellan sig själv och sin omgivning. Omgivningen blir potentiella bilder snarare än omgivning. Det som är skrämmande blir inte lika skrämmande och man känner större kontroll när man jagar den perfekta bilden. Om man till exempel är rädd för spindlar får man panik av att bara se spindeln på bild. Att se den på bild är dock en av stegen i en exponeringsmetodik som KBT använder. Steg för steg närmar man sig det man är rädd för och övervinner den stora rädslan bit för bit. Att se bilden är ett steg. Att ta på bilden ett annat. Att vara i samma rum ännu ett. Att fotografera spindeln skulle kunna vara ännu ett steg. Den distans mellan ”faran” och en själv som kameran utgör, gör det möjligt att vara ganska nära spindeln, men ändå inte nära.

Olika rädslor man kan övervinna med kameran

Vad har man själv inte gjort när man jagar ”den perfekta bilden”? Man utsätter sig själv för situationer som man utan kamera aldrig skulle gått in i. Så har det även fungerat för vissa fotografer som bär på fobier. Fine Art fotografen Elinleticia Högabo hade till exempel i flera år lidit olika fobier före hon började fotografera.

  • Social fobi. Genom fotograferande exponerade hon sig för samröre med människor på flera olika sätt, för att hon behövde det för den perfekta bildens skull.
  • Fobi för djupa vatten. Både att simma på djupt vatten och vara under vatten var fobier för henne. Numer är hennes speciella nisch inom Fine Art just undervattensfotografering.

Det var just hennes fobier, och kraften i övervinnandet, som skapade den speciella känsla hon har i sina bilder.