Hur fotograferar man mobilt?

Vem som helst kan fota med mobilen. Det krävs mer skicklighet när det gäller att skapa bra bilder och fånga estetiska miljöer. Att foto vackra bilder med en mobil är lätt, så länge du följer vissa guidelinjer. Låt oss titta närmare på vad man kan göra för att ta bättre mobilbilder.

Tre avgörande faktorer

Ren lins

Då många har sin mobil i byxfickorna, väskan eller i handen, medföljer smuts, damm och fett. Detta gör i sin tur att kvaliteten på fotona blir sämre. Det finns ingen anledning att fånga en vacker bild om linsen är smutsig. Ljus blockeras också från att ta sig i kamerans sensor och bilden blir suddig och lämnar fläckar. Med hjälp av en ren lins får du bättre skärpa och klarare bilder. Därför bör du göra rent linsen varje gång du tar ut din mobil för att ta ett foto. Använd dig av en mjuk duk då mer strävare material kan repa glaset på skärmen över linsen, vilket ger sämre kvalitet i fotograferandet.

naturen i fokus

Det är också också viktigt att se till att objektet du fotar ligger i fokus, det vill säga ha god skärpa. Om du använder dig av en smartphone ändrar du fokuspunkt genom att lätt röra på skärmen med fingret. Normalt sett kommer en liten ljus ruta upp som bekräftar fokuspunkten. Om ditt objekt rör sig runt, se till att du rör skärmen precis innan du tar bilder så att den är i fokus. För att lyfta fram objekten kan också du göra bakgrunderna mer suddig med hjälp av olika appar, som finns tillgängliga för nedladdning på nätet.

Zoom

För olika smartphones finns en zoom-funktion som du kan ha tillgång till genom att nypa eller stretcha två fingrar på skärmen. Detta gör att en zoom-slider uppenbarar sig på skärmen, där du kan zooma inåt för att få en närmare blick på ditt objekt. Dessvärre är det bara en digital zoom och inte optisk. På grund av detta får du märkbart sämre kvalitet på bilden ju mer du zoomar inåt. Du bör därför inte använda dig av zoomen alls, gå istället närmare objektet. På så vis får du högre bildkvalitet.

Stadighet

Det är viktigt att du håller din kamera stadigt när du fotograferar. När du fotograferar med lite ljus, exempelvis  på natten, behöver du använda dig av lång slutartid vilket ger mer ljus till sensorn. Problemet med detta är dock att en liten rörelse kan göra att den färdiga bilden blir suddig. Genom att hålla mobilen med båda händerna, är risken mindre att mobilen rör på sig. Du kan också använda dig av en tripod, som är ett litet kamerastativ. Sätt timern på valfri nedräkning och kameran kommer att vara helt still när bilden tas.