Nytt inom foto

Automatiska stativ

Publicerat 6 september av anita

Oavsett var man fotograferar, om det skulle vara i studion, på stan eller ute i naturen, så behöver man stativet med sig för stabila och bra foton. Dessvärre har marknadens stativ inte utvecklats i den takten som man kan tänka sig. De allra flesta som finns har vanliga teleskopstativ som man skruvar ut för att justera längden och höjden. Men det är osmidigt och kan förstöra en kanonvinkel för att du måste lyfta stativet och skruva ner det. Därefter börja om från början med bildinställningarna. Vad vi behöver är automatiska stativ.

Höj- och sänkbartStälldon

Varför kan man inte låna teknologin från exempel vis höj- och sänkbara skrivbord som drivs av ställdon. Ett stativ hade enkelt kunna ha flertalet ställdon som kunde vara fjärrstyrda med en app eller fjärrkontroll. Du finner de bästa linjära ställdonen hos Litex. Dessutom hade de kunnat haft maskinfötter för att få samma typ av stabilitet.

Förändrat fotografering

Kamerastativ med linjära ställdon hade förändrat hur vi tar bilder världen över. Huvudsakligen hade vi fått tydliga, klara bilder med perfekta kompositioner för att vi hade haft absolut kontroll över hur bilden ska tas utan variabler som skakiga händer eller någon grad fel vinkel som tar in ljuset på fel sätt. Det hade blivit helt perfekt med industriellt framtagna ställningar som har rätt stabilitet och flexibilitet för maskinella linjära rörelser.

Gör en själv

Om du är hyffsat praktiskt lagd kan du göra en automatiserad funktion själv hemma. Allt du behöver är några ställdon, batterier, en såg och ett kamerastativ. Berätta gärna om hur det gick.


Ta hobbyn till nya höjder

Publicerat 5 november av bjorn

Kanske började du med att fotografera blommor hemma i dina föräldrars rabatter? Och sen avancerade du kanske med att ta med kameran på fest och fotografera dina vänner? Efter det spred sig ryktet och du fotograferade plötsligt allt från gravida kvinnor till bröllopspar. Trots att du fortfarande bara är hobbyfotograf så har du nu väldigt mycket att göra. Du startar firma. Du börjar fakturera och nu får det nog ändå räknas som ett jobb. Det börjar bli trångt hemma i lägenheten. I varje ledigt hörn gömmer sig högar med fotoutrustning. Du får röja i vardagsrummet varje gång ett gäng kunder kommer hem till dig.
Är en fotostudio möjligtvis en bra lösning? Hos World Trade Center i Helsingborg kan du hyra lediga lokaler. De har alla möjliga lösningar för dig som behöver mer plats. Om du tillhör de som letar lediga lokaler i Helsingborg kan de garanterat hjälpa dig. Hör gärna av dig till dem, eller kolla in på deras hemsida, för mer information.

Proffsig studioKontorslokal

Att ha en proffsig studio är viktigt. När verksamheten inte längre ligger på hobbynivå, måste man också bete sig som ett proffs. Hit räknas att ha en funktionell studio som människor tar på allvar. Det bör till exempel finnas något så självklart som en toalett. Kanske spenderar några kunder flera timmar i studion och då måste de ju kunna uträtta sina behov.
Men det absolut viktigaste är ljuset. De naturliga förutsättningarna gör sitt till. Men om lokalen inte har tillräckligt med ljus får man se till att brassa på med lampor. Det finns särskilda strålkastare för fotografer. Men även punktbelysning från ett vanligt möbelvaruhus kan vara bra att ha.
Även bakgrunderna måste stämma. Mer information om dessa kommer i nästa stycke.

Gör dina egna bakgrunder

Att ha tillgång till en klassisk vit bakgrund är det viktigaste. Men ofta är det bra om man har alternativ. Både enkla och lite roligare är efterfrågade, beroende på vad man ska fotografera. Här är några exempel på sådana som är bra att ha:

• Naturlig med sten eller trä
• Riktigt färgglad
• Julig inför de många julfotograferingarna
• Mörkblå eller kanske svart som ger en annan stämning än de ljusa


Få det rätt från början

Publicerat 19 oktober av anita

Du har länge drömt om att starta eget, och pusselbitarna börjar falla på plats. Dina planer börjar förverkligas en i taget, och i ditt sinnes öga kan du se din vackra lilla studio och alla de mästerverk som du där ska framkalla. Men livet är inte alltid en dans på rosor och man bör vara förberedd på att motgångar kan uppstå när som helst. Då gäller det att vara redo. På advokatbyrån Jan F. Urwitzs hemsida www.urwitz.com kan du läsa lite om fastighetsrätt – ett ämne som berör dig som tänker köpa eller hyra en liten lokal till ditt nya företag.

Fastighetsrättadvokatfirma malmö

Om, eller när, du har hyrt en lokal och sedan upptäcker ett dolt fel som inte angivits i avtalet – eller om du hamnat i en tvist om servitut – behöver du kontakta en ordentlig advokat som kan hjälpa dig att se till att det skipas rättvisa. Det är bra att veta att de fastighetsrättsliga frågor som regleras av jordabalken kallas den allmäna fastighetsrätten, men de som regleras av en annan lagstiftning faller under den speciella fastighetsrätten. För att det ska gå bra för dig från allra första början, behöver du experthjälp, och advokatfirman Jan F. Urwitz kan förse dig som bor i Malmötrakten med just sådan kvalificerad assistans.

Att bygga på framtiden

När du väl klarat upp alla rättstvister, blir det dags att fixa upp och inreda din lilla studio. Som fotograf har du säkert ett bra öga för detaljer och vet precis hur du ska bära dig åt för att få det som du vill ha det. Framtidsdrömmar och visioner för en fokuserad och talangfull fotograf:

1. Skapa ett gott intryck hos dina blivande kunder
2. Dessa kommer att rekommendera dig till sina vänner
3. Din kundkrets kommer att växa sakta men stadigt
4. Ditt varumärke kommer med tiden att bli väletablerat och sökt efter
5. Din lilla studio kommer snart att behöva utökas, och det som började som amatörfotografering kommer att bli rena rama succéhistorien, värd att berättas för kommande generationer.

Du kan lyckas med allt detta! Det krävs hårt arbete och mycket ambition, och i vissa fall även en bra advokatbyrå. Vad skönt att veta vart du kan vända dig om detta är fallet!


Stuva undan objektiv och sladdar

Publicerat 21 september av lasse

Att ta steget och starta sitt eget företag kan vara förknippat med en mängd känslor. Även om det är något man drömt om så är det ändå ett stort steg. Många kanske känner sig osäkra inför framtiden. De undrar hur allt ska gå till. Om de kommer att klara sig rent ekonomiskt. Som fotograf är det alltid bra att ha tillgång till en studio. Det behöver inte vara en jättestor lokal. Inte heller behöver den vara ens egen om man hittar någon att dela med. Många klarar sig med ett skrivbord och en vägg där själva fotograferandet kan äga rum.
Men har man mycket fotoutrustning så kan det leda till problem. Alltså, man får svårt att få plats med allt i den studion man har tillgång till. Istället för att låta grejerna ta upp plats hemma, finns det en annan lösning: Hyra lagerlokal. I Halmstad finns Corem som har massor av lediga lager lokaler att hyra ut.

Perfekt temperatur och mycket platsKontor i stockholm

Det är lätt att oroa sig för temperaturen i hemmet. Och då tänker vi kanske inte främst på hur den påverkar människorna som bor där. Istället handlar det om dyrbar kamerautrustning. Denna kräver antagligen speciella förhållande. Vissa saker får absolut inte utsättas för ljus. Andra grejer mår bra av riktigt kalla temperaturer. Några prylar uppskattar dagsljus och har inga problem med fönster. Det kan alltså bli knepigt att tillfredsställa alla behov hemma. För att inte tala om platsen som de tar upp. En sambo eller liknande kanske inte tycker det är så kul. När alla garderober i hela hemmet är fulla med utrustning som fotografen behöver. Det ligger skärmar i källaren. Objektiv i badrumsskåpet. Fondväggar bakom tvn. Sladdar i tvättmaskinen, och så vidare.

Övervakat utrymme

Förutom den perfekta miljön rent temperaturmässigt, så kommer ett lagerutrymme oftast också med andra fördelar. Det finns alltså väldigt lite att tveka på. Om man har eget företag, men begränsat med plats är detta den bästa lösningen. Här är några exempel på sådant som oftast hör till en hyrd magasinering:

• Kameraövervakning
• Patrullerande vakter utanför
• Tillgång till ditt förråd dygnet runt
• Förmånliga, schyssta priser.


Starta egen fotobyrå

Publicerat 13 september av lasse

Medan andra står rätt upp, står du på huk, ligger platt på marken, eller förvränger din kropp i nästan omöjliga ställningar. Du kryper, du krälar, du klättrar upp på stegar, ställningar, bänkar, eller bord om det är möjligt – allt för att hitta rätt vinkel. När andra trycker på knappen, skakar du på huvudet och mumlar en massa om ISO-värde och slutarhastighet. När den magiska timmen kommer på tal förstår du precis vad det handlar om. De som ser dig undrar förstås om det är något fel på dig – men du struntar i dem och koncentrerar dig på ditt motiv. Du är aldrig med på bilderna själv, men det är tack vare dig som de blir så fantastiskt vackra. Du är fotograf, och nu ska du starta eget.

Passion: Det viktigaste för framgång 250-lagerlokaler

Det är svårt att lansera sig som fotograf. Vill du jobba med detta på heltid måste du älska det högt, samt inse att det inte är någon dans på rosor. Det funkar bäst om du börjar lite smått på fritiden, utan att säga upp ditt nuvarande jobb. Steget från amatör till proffs tar du först när du byggt upp ditt självförtroende, ditt rykte och din ekonomiska situation. Glöm inte att skaffa en krets av nöjda klienter som inte tvekar med att rekommendera dig till andra – ty det är din största chans att lyckas. Och bra rekommendationer får du bara om du framställer felfria resultat.

Kontor i stockholmHitta ditt näste

När du känner att du är beredd, kanske du börjar leta efter ett bra läge att upprätta din verksamhet i. Det är här som Corem Property AB kommer in – vi ställer olika lokaler till ditt förfogande när det gäller att hyra kontor i Stockholm. Det är viktigt för dig att kunna hitta rätt lokal, ty detta bidrar till:

 • Högre effektivitet
 • Nöjdare medarbetare
 • Starkare varumärke

Tveka inte med att vända dig till oss på Corem när det blir dags för dig att hitta rätt läge för ditt eget lilla näste. Läs mer om oss om du behöver fler detaljer, eller gå in på vår hemsida corem.se och kolla in bilderna på de lokaler vi ställer till ditt förfogande.


Den perfekta fotostudion i badrummet

Publicerat 1 september av lasse

Som hobbyfotograf har man inte riktigt samma tillgång till professionella miljöer att ta sina foton i och framkalla dem samma. Men faktum är att man kan komma en riktigt bra bit på vägen med bara ett par steg som komplement till hemmet. Det första, och kanske största, är ett rejält badrum. Ett badrum som naturligtvis ska fungera för hela familjens vanliga badrumsbehov. Det vill säga, det ska gå att duscha och kanske bada, tvätta händerna, borsta tänderna och uträtta basala behov på toaletten. Utöver det så kan en fotografiintresserad människa även uppskatta och dra nytta av ett stort badkar, gärna med plats ovanför där man kan förvara allehanda attiraljer som hör till fotograferandets ädla konst.

Om du känner att ditt badrum inte riktigt är idealt som fotostudio, kan du med fördel anlita Sanitet & Spolteknik, en VVS-firma i trakterna kring Malmö som bland annat kan hjälpa till med badrumsrenovering.

Till labbetBadrumsrenovering

Beroende på hur mycket du fotograferar finns det olika saker som kan behövas i ditt nya badrum/framkallningslabb. Det viktigaste är egentligen förvaring. Kar som du kan ha framkallningsvätskor i, mappar att lägga bilderna i och så vidare. Allt måste naturligtvis inte förvaras i badrummet heller, men det är faktiskt klokt att ha just vätskorna i ett rum som inte tar skada av en våt fläck på golvet.

Medan bilderna som nyss framkallats torkar kan det också vara bra att ha någonstans att hänga upp dem, precis som man sett på film fungerar en tvättlina med klädnypor utmärkt. Gärna över badkaret så att de kan droppa av sig utan att skada något ömtåligt undertill.

Lyckad badrumsrenovering

En badrumsrenovering kan kännas skrämmande, särskilt om det är många steg som ska utföras på samma gång. Man kanske måste duscha och gå på toaletten hos en granne och vill egentligen bara att processen ska vara över så snart som möjligt så att allt kan återgå till det normala. Här är några exempel på grejer som förnyar badrummet på ett enklare, och inte så drastiskt, sätt:

 • Nya textilier: Handdukar, badrumsmatta, duschdraperi, gardiner osv.
 • Ny spegel ovanför handfatet
 • Ny belysning, kanske några olika lampor för att skapa stämning
 • Klistermärken på kaklet kan också göra att det fräschas upp.

Hur fotografi kan användas

Publicerat 24 augusti av lasse

En fotoälskare kan se tusen orsaker till varför fotografering är bra, men då finns det åter tusen. Det är inte bara bilden som säger mer än tusen ord; fotograferandet är bra på mer än tusen sätt – skulle man kunna sammanfatta det med.
Finjagården i Skåne är ett behandlingshem som bland annat jobbar med behandlingsformerna KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och DBT (Dialektisk Beteende Terapi). DBT  i Skåne är en behandlingsform för de med emotionella personlighetsstörningar, medan KBT är för de med mer vanliga förutsättningar. Behandlingsformerna är dock byggda på samma bas. Vad har då detta med fotografi att göra?

Ett sätt att långsamt närma sig det som skrämmerDBT i Skåne

En sak som nog många fotografer erfarit är hur kameran blir som ett extra steg mellan sig själv och sin omgivning. Omgivningen blir potentiella bilder snarare än omgivning. Det som är skrämmande blir inte lika skrämmande och man känner större kontroll när man jagar den perfekta bilden. Om man till exempel är rädd för spindlar får man panik av att bara se spindeln på bild. Att se den på bild är dock en av stegen i en exponeringsmetodik som KBT använder. Steg för steg närmar man sig det man är rädd för och övervinner den stora rädslan bit för bit. Att se bilden är ett steg. Att ta på bilden ett annat. Att vara i samma rum ännu ett. Att fotografera spindeln skulle kunna vara ännu ett steg. Den distans mellan ”faran” och en själv som kameran utgör, gör det möjligt att vara ganska nära spindeln, men ändå inte nära.

Olika rädslor man kan övervinna med kameran

Vad har man själv inte gjort när man jagar ”den perfekta bilden”? Man utsätter sig själv för situationer som man utan kamera aldrig skulle gått in i. Så har det även fungerat för vissa fotografer som bär på fobier. Fine Art fotografen Elinleticia Högabo hade till exempel i flera år lidit olika fobier före hon började fotografera.

 • Social fobi. Genom fotograferande exponerade hon sig för samröre med människor på flera olika sätt, för att hon behövde det för den perfekta bildens skull.
 • Fobi för djupa vatten. Både att simma på djupt vatten och vara under vatten var fobier för henne. Numer är hennes speciella nisch inom Fine Art just undervattensfotografering.

Det var just hennes fobier, och kraften i övervinnandet, som skapade den speciella känsla hon har i sina bilder.


Mat av otrolig kvalité – till vovven

Publicerat 20 augusti av lasse

Mat är inte bara något vi behöver till vardags för energi och näring, det är en riktig hörnsten av livet själv. Man kan till och med säga att god mat är minst lika viktigt som vännerna och familjmedlemmarna man äter maten med. För många är hunden inte bara ett husdjur utan snarare en extra familjemedlem eller en fyrbent liten vän. Så varför ge din vovve något annat än det allra bästa för honom? Hundgodis finns ju i varierande versioner när det handlar om kvalité och näringsämnen, men Pommys är ett märke som verkligen bryr sig om hundar och deras hälsa.

Förvandla din bångstyriga jycke till en vältränad hund

fotograferat i ögonhöjdAtt träna upp hunden så att han inte förstör huset eller trädgården totalt när du är på jobbet, eller bara för att se till att han kan umgås med andra hundar på promenaden, är det smart att använda sig av hundgodis. Det gäller dock att ha bra godis till hands, något som hunden verkligen gillar så att han är motiverad nog att lära sig något nytt. Om du har en hund som inte gillar att vara i sällskap med andra hundar kan det minst sagt vara krångligt att ta honom till parken. Att distrahera honom med godis gör det lättare både för honom och dig! På det viset börjar han snart associera andra hundar med godiset han älskar!

Kan godis vara nyttigt?

Ordet hundgodis kan vara lite missledande eftersom det snarare handlar om ett tillskott av protein och mineraler – åtminstone när man köper hundgodis av bra kvalité. Det är inte bara ett bra sätt att fresta hunden till att lära sig nya konster, det är bra för både tänder och hälsa.

Pommys hundgodis innehåller bara det nyttiga;

 • Tillverkat av rent lufttorkat kött så att hunden får ett nyttigt tillskott av protein som hans mage lätt kan smälta.
 • Inga onödiga tillsatser som kan få hundens mage att reagera, eller är dåligt för hans tänder.
 • Kan hjälpa hans tänder och hålla andedräkten fräsch (relativt fräsch vill säga).

Fota rätt kunder

Publicerat 21 juli av anita

Även som fotograf är du beroende av kunder och att de kommer till dig för att anlita dig och betala för dina tjänster. Men trots att du kanske har en ängels tålamod med bångstyriga barn som inte vill sitta still och att du diskret kan fånga de mest romantiska ögonblicken under ett bröllop, så är det ingen garanti för att kunderna kommer.

Som tur är finns det företag som kan hjälpa till med att dels ta reda på exakt vad kunderna vill ha och sen också skicka intresserade människor åt ditt håll så att du kan fånga upp dem och sen fånga dem med din kamera och få lite klirr i kassan. Ett exempel är GFK i trakterna kring Göteborg som sysslar med exakt detta. GFK – Din väg till affärer som ger långsiktiga och positiva resultat med hjälp av bland annat marknadsundersökningar och andra undersökningar. Kontakta dem för mer information och hjälp på vägen.

Locka och pocka

När du tycker att du gjort reklam på alla möjliga sätt och din hemsida är uppdaterad och dyker upp ganska snabbt under sökmotorernas logotyper när du letar själv, då är det dags att ringa ett företag som gör en marknadsundersökning. Kanske kommer de fram till något som du totalt missat? Och i vilket fall som helst så kommer de skicka över intresserade människor som du kan visa och förklara dina idéer för. Förhoppningsvis leder det till något positivt.

Behåll de befintliga kunderna

För att de kunder som du redan haft och vars bröllop, barn, husdjur eller CV-foton du redan fotograferat, ska komma tillbaks finns det ett par saker du kan tänka på så att de garanterat inte ser sig om efter en ny fotograf när de behöver nya bilder. Tänk till exempel på att:

 • Vara snabb med leveransen av bilderna, både digitalt och papperskopior.
 • Vara tillgänglig för kundservice under normala kontorstider.
 • Ha små överraskningar beredda för barnen – det gör både dem och deras föräldrar glada om du bjuder på en liten godisbit eller halar fram såpbubblor.
 • Ha ordning i studion om det är där du mest fotar. Det ser inte professionellt ut om det alltid är rörigt och smutsigt där du jobbar, håll rent och städat så ger det kunderna ett proffsigt intryck.

Mer tid för den fotografiska hobbyn

Publicerat 15 juli av bjorn

Få människor är lyckliga nog att ha hittat ett intresse och en hobby som de verkligen brinner för, något som alla pengar går till så fort lönen är kommen och hyran betald. Det är något som varje minut av fritid ägnas åt och eventuellt, i hemlighet, även otaliga stunder på jobbet då man diskret googlar loss för att stilla sitt sug. Ett exempel på en sådan hobby kan vara fotografi. Att fotografera kan många verkligen ägna timmar åt, till och med varje dag. Efter en avslutad fotosession vill man kanske dessutom redigera bilder, skapa magi i datorn och sen framkalla de underbara korten man skapat. Det finns alltså eventuellt inte så mycket tid över för andra, ibland ganska nödvändiga saker, som att städa. Som tur var finns det en proffsig städfirma i Helsingborg som kan hjälpa dig att hålla ordning hemma, fixa putsning av fönster och utrotning av alla dammråttor. Kontakta Q & Co för en grym städfirma i Helsingborg.

FördelarStädfirma i Helsingborg

Det finns naturligtvis massor med fördelar med att anlita en städfirma. Förutom den lilla nackdelen att man måste betala dem som kommer och städa. Dock kan man se på saken som att man får mer tid på sig att fotografera och framkalla bilder, och kan man kanske ta betalt av någon eller sälja ett foto så har man direkt tjänat in pengarna som städaren har kostat. Dessutom slipper du själv dra fram moppen och dammvippan, och det blir proffsigt gjort. Som amatör kanske man mest tar det som syns på ytan, medan ett proffs kommer att se till så att verkligen allt blir smutsfritt.

Underlätta för hjälpen

Även om du slipper själva städningen när du har en städare som kommer hem till dig, så är det ändå upp till dig att se till så att den personen kan göra sitt jobb ordentligt. Se till exempel till att:

 • Ha rätt produkter hemma för de olika områdena
 • Vara hemma när ni har bestämt tid alternativt ge städaren en nyckel så att hen kommer in själv
 • Aldrig glömma bort att betala städaren, då kommer hen inte tillbaka
 • Plocka undan det du kan så att städaren slipper lägga tid på att först sätta in saker i diskmaskinen och liknande.